Εκδρομή στην κεντρική Χίο

ΚΑΡΥΕΣ-ΝΕΑ ΜΟΝΗ –ΑΝΑΒΑΤΟΣ –ΑΥΓΩΝΥΜΑ 

Ξεκινάμε από την πόλη της Χίου με κατεύθυνση προς τα δυτικά για να επισκεφθούμε τη βυζαντινή και μεσαιωνική πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Μετά από 6 χλμ. περίπου περνάμε από το χωριό Καρυές, φημισμένο στη Χίο για τα νερά των πηγών του, το κλίμα του και την όμορφη θέα του προς την πόλη, τον Κάμπο και τις απέναντι μικρασιατικές ακτές.

Πρώτος σταθμός είναι η Νέα Μονή, που θεωρείται ως το σπουδαιότερο Βυζαντινό μνημείο του νησιού και κατατάσσεται στα μνημεία που είναι υπό την προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και κατέχει ξεχωριστή θέση, τόσο χάρη στην τέχνη της, όσο και χάρη στην άμεση σχέση της με την Κωνσταντινούπολη και την αυτοκρατορική αυλή. Σύμφωνα με τη μοναστική παράδοση ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Μονομάχος χρηματοδότησε την κατασκευή της Μονής  ύστερα από την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας από τους τρεις Χιώτες μοναχούς Νικήτα, Ιωάννη και Ιωσήφ στην τωρινή τοποθεσία του μοναστηριού. Για πολλούς αιώνες αποτέλεσε το θρησκευτικό και οικονομικό κέντρο της Χίου, αφού το σεβάστηκαν και οι Γενοβέζοι και οι Τούρκοι. Η παρακμή αρχίζει το 19ο αιώνα  με οικονομικές δυσχέρειες στην αρχή και με την καταστροφή του 1822 αργότερα. Τα ψηφιδωτά  της Νέας Μονής κατατάσσονται ανάμεσα στα πιο σημαντικά δημιουργήματα της βυζαντινής τέχνης, χάρη στην εξαιρετική ποιότητά τους και το γεγονός ότι αποτελούν έργα καλλιτεχνών που συνδέονταν με τα μεγαλύτερα εργαστήρια της Κωνσταντινούπολης.

Επόμενος σταθμός  είναι το μεσαιωνικό χωριό του Ανάβατου, το οποίο απέχει 16 χιλιόμετρα την πόλη της Χίου και θεωρείται  «ο Μυστράς του Αιγαίου». Το χωριό έχει χτιστεί σε βραχώδες ύψωμα με απότομες πλαγιές, κάθετο προς τα νότια και τα δυτικά και μία μοναδική πρόσβαση προς τα βόρεια. Η φυσική οχύρωση και η θέση υποδηλώνουν ότι αρχικά χτίστηκε για αμυντικούς λόγους για τον έλεγχο των δυτικών ακτών την εποχή της πειρατείας . Σήμερα ο οικισμός δεν έχει περισσότερους από 10 κατοίκους .Τα σπίτια του(στενομέτωπα, με όροφο πάντοτε, από γκρίζα αργιλιθοδομή και με ξύλινο οριζόντιο δώμα)διατηρούνται ακόμη και δίνουν την εικόνα νεκρής πολιτείας.

Μετά τον Ανάβατο συνεχίζουμε την περιήγηση στο μεσαιωνικό χωριό των Αυγωνύμων, με τα χαμηλά πέτρινα σπιτάκια και την εκκλησία στην πλατεία του χωριού. Γεύμα σε παραδοσιακό εστιατόριο και επιστροφή στην πόλη της Χίου.