Ημερήσια κρουαζιέρα στις Οινούσσες

Ανατολικά της Χίου, μόλις 45 λεπτά από το λιμάνι του νησιού και απέναντι από τη Λαγκάδα, βρίσκεται το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών.  Η πρώτη εικόνα , φθάνοντας στο λιμάνι του κεντρικού νησιού, είναι το όμορφο χωριό της Αιγνούσας , αμφιθεατρικά χτισμένο σε απότομο λόφο. Ανεπιτήδευτη, γαλήνια και αυθεντική προσκαλεί τον επισκέπτη να περιπλανηθεί στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και να θαυμάσει τα πολυτελή παραδοσιακά αρχοντικά, καθώς από το νησί κατάγονται πολλές εφοπλιστικές οικογένειες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πολλές εκκλησίες και τα εξωκλήσια του νησιού. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που αποτελεί το καμάρι του νησιού και το υπέροχο μοναστήρι του Ευαγγελισμού. Οι θρησκευτικές τοιχογραφίες που κοσμούν το μοναστήρι είναι μοναδικές και έχουν φτιαχτεί από τον αγιογράφο Φώτη Κόντογλου. Αξίζει να επισκεφθείτε ακόμη το εντυπωσιακό Ναυτικό Μουσείο, ανάμεσα στα εκθέματα του οποίου περιλαμβάνονται μοντέλα πλοίων, ναυτικά όργανα, εργαλεία καραβομαραγκών, παλιές φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής συλλογή όπλων του 18ου και 19ου αιώνα και γλυπτά της Γεωμετρικής Εποχής.

Το μοναδικό τοπίο της γραφικότητας και της φυσικής ομορφιάς συμπληρώνεται από τις γραφικές παραλίες που βρίσκονται περιμετρικά του νησιού και την καθαρή καταγάλανη θάλασσα που το πλαισιώνει.