ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΧΙΟ ID: TOUR-CH002

Περιγραφή

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΧΙΟ

ΠΥΡΓΙ –ΜΕΣΤΑ –ΕΜΠΟΡΙΟΣ –ΑΡΜΟΛΙΑ

Περιήγηση στη Νότια Χίο, στα λεγόμενα Μαστιχοχώρια. Πρόκειται για καστροχώρια με στενά δαιδαλώδη εσωτερικά σοκάκια, βυζαντινές εκκλησίες, παρθένες παραλίες και τη λεπτή ευωδιά της μαστίχας. Εδώ ευδοκιμεί η μαστίχα που παράγεται από το μαστιχοφόρο σχίνο, θαμνώδες δέντρο που καλλιεργείται μόνο στο νότιο τμήμα  του νησιού, από την αρχαιότητα έως σήμερα και κάνει το νησί γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Ξεκινώντας από την πόλη της Χίου, πρώτος μας σταθμός είναι το Πυργί, το μεγαλύτερο από τα μεσαιωνικά χωριά του νησιού και ίσως το πιο ενδιαφέρον από πλευράς λαογραφίας και ανωνύμου αρχιτεκτονικής. Περιήγηση στα στενά σοκάκια του, όπου κυριαρχεί η αρχιτεκτονική των σπιτιών του με την πυραμοειδή στέγη ,την «τραβάκα», και τη ζωγραφική στους εξωτερικούς τοίχους, τα λεγόμενα «Ξυστά». Πρόκειται για μία τεχνική χαράξεως στο επίχρισμα της όψεως με συνεχή εναλλαγή του άσπρου και του μαύρου. Στην πλατεία του χωριού μπορείτε να επισκεφθείτε τη μεγάλη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το Ναό των Αγίων Αποστόλων, ένα άριστα διατηρούμενο βυζαντινό μνημείο, μικρό αντίγραφο του καθολικού της Νέας Μονής, με θαυμάσιες τοιχογραφίες του ΙΓ’ αιώνα.

Στη συνέχεια, προαιρετική επίσκεψη στο Σπήλαιο των Ολύμπων, το οποίο διαθέτει ένα πλούσιο και εντυπωσιακό σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο, που το κατατάσσει ανάμεσα στα πιο αξιόλογα και όμορφα σπήλαια της Ελλάδας.

Επόμενος σταθμός μας είναι το μεσαιωνικό χωριό των Μεστών, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο και αποτελεί έναν από τους πλέον καλοδιατηρημένους οχυρούς οικισμούς της Γενουοκρατίας. Κατά την περιήγηση σας,

θα προσέξετε ότι το χωριό έχει μόνο μία είσοδο και μία έξοδο, ενώ η βόλτα στα δαιδαλώδη σοκάκια του, κάτω από τις καμάρες που σχηματίζουν τα μπαλκόνια θα σας προσφέρει μία μοναδική εμπειρία και ένα μοναδικό ταξίδι στην μεσαιωνική ατμόσφαιρα του  14ου αιώνα.

Επίσκεψη τις δύο σημαντικότερες εκκλησίες του χωριού, το Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην κεντρική πλατεία, αλλά και την εκκλησία του Παλιού Ταξιάρχη, με το περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Ελεύθερος χρόνος στην κεντρική πλατεία και  αναχώρηση για τον παραθαλάσσιο οικισμό του Εμπορειού. Η παραλία του , «τα Μαύρα βόλια», είναι μοναδική  χάρη στα ολόμαυρα βότσαλα, που προσδίδουν στη θάλασσα βαθύ σκούρο χρώμα.  Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό  συνδέεται με το σβησμένο ηφαίστειο Ψαρώνας, μία έκρηξή του οποίου είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθεί με ηφαιστειακή λάβα η παράπλευρη προς τον Εμπορειό ακρογιαλιά. Ελεύθερος χρόνος για γεύμα σε μία από τις παραθαλάσσιες ταβέρνες, που προσφέρουν μία μεγάλη ποικιλία από ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, πλούσιους μεζέδες, καθώς και πολλά πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.

Κατόπιν, επίσκεψη στο μουσείο της Μαστίχας, όπου μπορείτε να ανακαλύψετε την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας και να έρθετε σε επαφή με το φυτό στη φάση της καλλιέργειας του. 

Τελευταίος σταθμός είναι ο οικισμός των Αρμολίων , οι κάτοικοι του οποίου είναι δεξιοτέχνες στην κατασκευή και κόσμηση πήλινων αντικειμένων. Εδώ μπορείτε είτε να επισκεφθείτε τα καταστήματα, στα οποία εκτίθενται και πωλούνται σταμνιά, βάζα, κύπελλα και διακοσμητικά είδη, χαρακτηριστικά δείγματα της παράδοση στην κεραμοπλαστικής , οι αρχές της οποίας χάνονται μέσα στους αιώνες. 

Το απόγευμα επιστροφή στην πόλη της Χίου.

Διάρκεια: 6 -7 ώρες

Αίτηση πληροφορίων

    CAPTCHA

     Σχόλια

     Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο