ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΧΙΟ ID: TOUR-CH003

Περιγραφή

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΧΙΟ

ΒΟΛΙΣΣΟΣ –ΑΓΙΟ ΓΑΛΑ –ΜΟΝΗ ΜΟΥΝΔΩΝ

Ημερήσια εκδρομή στη βορειοδυτική Χίο με την απαράμιλλη άγρια ομορφιά της Αμανής και το μοναδικό σπήλαιο του Αγίου Γαλακτος.

Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο Χώρας –Βολισσού και ανεβαίνοντας το οροπέδιο του Αίπους με την πανοραμική θέα στην πόλη της Χίου και τις μικρασιατικές ακτές , φθάνουμε  στη Μονή Μουνδών, εγκαταλελειμμένο μοναστήρι στη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που γνώρισε μεγάλη ακμή τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, ενώ η ίδρυση του ανάγεται στη βυζαντινή εποχή.

Εξελίχθηκε μάλιστα στο δεύτερο σπουδαιότερο μοναστικό κέντρο της Χίου μετά την Ιερά Νέα Μονή. Στο Ναό της Μονής, μπορείτε να δείτε σε άριστη κατάσταση τοιχογραφίες του 1730 με λαϊκό εκφραστικό ύφος και τολμηρή πολυμορφία. Στη συνέχεια ενδιάμεση στάση στο γραφικό χωριουδάκι της Κατάβασης , τον τόπο όπου ασκήτεψε η Αγία Ματρώνα η Χιοπολίτιδα. Στάση για καφέ στο όμορφο καφενείο του χωριού, σε ένα μοναδικό τοπίο, δίπλα στο φημισμένο τρεχούμενο νερό και κάτω από τα πλατάνια και τα κυπαρίσσια.

Επόμενος μας σταθμός είναι η Βολισσός, το κεφαλοχώρι της βορειοδυτικής Χίου. Πρόκειται για ένα τόπο με  πλούσια ιστορία από τα αρχαία χρόνια, που έχει διατηρήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Το χωριό εντυπωσιάζει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή με το επιβλητικό κάστρο, που χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή.  Περιήγηση στα στενά σοκάκια του, που είναι στρωμένα με βότσαλα, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τα αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια με τις επίπεδες κεραμοσκεπές.

Κατόπιν, συνεχίζοντας βορειοδυτικά στο όρος Αμανή  και περνώντας από τα χωριά Πυραμά, Τρύπες και Μελανιός, φθάνουμε στο Άγιο Γάλας. Επίσκεψη στο σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος, στην είσοδο του οποίου είναι χτισμένη η Παναγία η Αγιογαλούσαινα, βυζαντινή εκκλησία σταυροειδούς ρυθμού του 13ου -14ου αιώνα. Ο χώρος αυτός αποτελούσε κατά τη βυζαντινή περίοδο ασκητήριο αναχωρητών μοναχών.  Στη διαδρομή του σπηλαίου θα συναντήσετε θαλάμους και διαμερίσματα, στολισμένα με πολύ εντυπωσιακά σταλακτικά συμπλέγματα.  Ελεύθερος χρόνος στον πολυχώρο του Αγίου Γάλακτος, ένα σημείο μετάδοσης βιωματικών εμπειριών από τη Βόρεια Χίο, όπου μπορείτε επίσης να γευματίσετε. 

(el-gr.facebook.com/polyxorosagiogalas)

Στη συνέχεια προαιρετική επίσκεψη στο οινοποιείο του Αριούσιου στον Εγρηγόρο. Το κρασί ήταν ένα από τα πιο αξιόλογα και φημισμένα προϊόντα που παρήγαγε η Χίος στην αρχαιότητα. Ο θεός Διόνυσος, κατά την παράδοση, έδωσε την ευλογία του στο νησί. Κατά το Χιώτη ιστορικό της αρχαιότητας Θεόπομπο, ο Οινοπίων, που θεωρήθηκε γιος του Θεού, έμαθε στους Χιώτες να φυτεύουν και να καλλιεργούν αμπέλια και να παράγουν το μαύρο κρασί.

H εταιρεία του Αριούσιου Οίνου προχώρησε στην κατασκευή αίθουσας επισκεψιμότητας όπου οργανωμένα γκρουπ ή μεμονωμένα άτομα μπορούν να επισκεφθούν την περιοχή, να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν την ιστορία της μέσα από ειδική προβολή (dvd), καθώς επίσης να δοκιμάσουν τα παραγόμενα προϊόντα αλλά και τις τοπικές γεύσεις.

(Αίθουσα Οινογνωσίας και Γευσιγνωσίας).

Το απόγευμα επιστροφή στην πόλη της Χίου.

Διάρκεια:  7 -8 ώρες

Αίτηση πληροφορίων

    CAPTCHA

     Σχόλια

     Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο