ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΝΑΤΟΛΙΚΗ ΧΙΟ ID: TOUR-CH004

Περιγραφή

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΝΑΤΟΛΙΚΗ ΧΙΟ

ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ –ΒΟΛΙΣΣΟΣ –ΠΥΤΙΟΣ –ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ –ΛΑΓΚΑΔΑ

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στο βόρειο κομμάτι του νησιού, με την απαράμιλλη άγρια ομορφιά της Αμανής , την πυκνή βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά, τα καστροχώρια και τις  μαγευτικές παραλίες της δυτικής Χίου. Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο Χώρας –Βολισσού και ανεβαίνοντας το οροπέδιο του Αίπους με την πανοραμική θέα στην πόλη και τις μικρασιατικές ακτές , φθάνουμε στο γραφικό χωριουδάκι της Κατάβασης , τον τόπο όπου ασκήτεψε η Αγία Ματρώνα η Χιοπολίτιδα.   Στάση για καφέ στο όμορφο καφενείο του χωριού, σε ένα μοναδικό τοπίο, δίπλα στο φημισμένο τρεχούμενο νερό και κάτω από τη δροσιά των πλατάνων και των κυπαρισσιών.

Κατόπιν, αναχώρηση για το Ιερό Μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας, προστάτιδας του νησιού .  Προσκύνημα και προαιρετική επίσκεψη στον τόπο που μαρτύρησε η Αγία (1.500 μ. Χ.)  στην άκρη της παραλίας και από τον οποίο αναβλύζει ιαματικό νερό ( γνωστό και ως Αγίασμα).

Επόμενος μας σταθμός είναι η Βολισσός, το κεφαλοχώρι της βορειοδυτικής Χίου. Πρόκειται για ένα τόπο με  πλούσια ιστορία από τα αρχαία χρόνια, που έχει διατηρήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Το χωριό εντυπωσιάζει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή με το επιβλητικό κάστρο, που χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή.  Περιήγηση στα βοτσαλωτά στενά σοκάκια του, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τα αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια με τις επίπεδες κεραμοσκεπές. Ελεύθερος χρόνος για γεύμα. Εναλλακτικά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το γεύμα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μία από τις παραθαλάσσιες ταβέρνες στις πανέμορφες παραλίες  ( Μαγεμένα, Λευκάθια, Λήμνος και Λιμνιά) του δρόμου που συνδέει τη Βολισσό με το προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας.

Στη συνέχεια αναχώρηση για το Πυτιός, ένα από τα σπουδαιότερα χωριά της βόρειας Χίου με μεσαιωνικό χαρακτήρα, χτισμένο όπως τα νότια χωριά του νησιού. Περιήγηση στα γραφικά σοκάκια του, που καταλήγουν στον υποβλητικό διώροφο πύργο με ακανόνιστο σχήμα πάνω από ένα γκρεμό.

Συνεχίζουμε για τα Καρδάμυλα, την αρχαία Καρδαμύλη όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης. Από το χωριό αυτό κατάγονται πολλοί από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές της Ελλάδας ενώ σημαντικά μεγάλος αριθμός των κατοίκων είναι ναυτικοί. Τα Καρδάμυλα χωρίζονται σε δύο μεγάλα χωριά : το πάνω χωριό και το Μάρμαρο. Το σύμβολο του χωριού,  το άγαλμα του «Καρδαμυλίτη ναυτικού», στολίζει  στο γραφικό λιμανάκι στο Μάρμαρο,  όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο.

Τελευταίος σταθμός μας είναι η Λαγκάδα, χτισμένη σε ένα πλατύ και εύφορο λαγκάδι , που καταλήγει στη θάλασσα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ψαροχώρι και σημαντικό ναυτότοπο , με μία πολύ γραφική παραλία κατά μήκος της οποίας υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ταβέρνες που προσφέρουν φρέσκο ψάρι και ντόπιους μεζέδες. Ελεύθερος χρόνος και επιστροφή στην πόλης της Χίου.

Διάρκεια:  7 -8 ώρες

Αίτηση πληροφορίων

    CAPTCHA

     Σχόλια

     Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο