ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ID: TOUR-TUR001

Περιγραφή

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

ΣΜΥΡΝΗ –ΠΕΡΓΑΜΟΣ –ΑΪΒΑΛΙ –ΕΦΕΣΟΣ –ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ

 

Ημερομηνίες:  27 -29/07/18

                           03-05/08/18

                           10-12/08/18

1η ΗΜΕΡΑ : Σμύρνη  

Συγκέντρωση στο τελωνείο της Χίου στις 07.30 π.μ. Έλεγχος διαβατηρίων ( ή ταυτοτήτων νέου τύπου),  καταγραφή στις λίστες επιβατών ( check –in) και επιβίβαση στο  Ε/Γ -Τ/Ρ «ΣΑΝ ΝΙΚΟΛΑΣ με το οποίο θα αναχωρήσουμε προς Τσεσμέ στις 08.15.

Άφιξη στο λιμάνι του Τσεσμέ μετά από 35 λεπτά και άμεση επιβίβαση σε πούλμαν με προορισμό την πόλη της Σμύρνης, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, όπου για δεκάδες αιώνες χτυπούσε η καρδιά του μικρασιατικού Ελληνισμού.

Περνώντας από τα Αλάτσατα, ένα αμιγώς ελληνορθόδοξο χωριό  πριν το 1922 , που διατηρεί ακόμα και σήμερα την παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική και τα Βουρλά, μία  επίσης σημαντική κοιτίδα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, άφιξη στη Σμύρνη μετά από περίπου 1 ώρα.

Περιήγηση στις σημαντικότερες συνοικίες και αξιοθέατα. Ξεκινώντας από το Κοκαργιαλί, την Καραντίνα ( Ενόπη)  και το Καρατάσι, φθάνουμε στην πλατεία Κονάκ, όπου θα δούμε το Ρολόι –σύμβολο της πόλης και το Κυβερνητικό Μέγαρο με τα ιωνικά στοιχεία στην πρόσοψή του, όπου μαρτύρησε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος.

Κατόπιν, θα περάσουμε μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό του Κασαμπά ( 19ος αι.), το κλασσικού ρυθμού κτήριο του Ελληνικού Κεντρικού Παρθεναγωγείου και την άλλοτε ονομαζόμενη οδό Χατζηφράγκου στην περιοχή των νοσοκομείων.

Συνεχίζουμε για τον Αγγλικό σιδηροδρομικό σταθμό  του Αϊδινίου,  την Πούντα, με τα λιγοστά λεβαντίνικα σπίτια που διασώζονται ακόμα και τον Φραγκομαχαλά, τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη από όλες τις φράγκικες συνοικίες της Ανατολής, που κατοικούνταν από εύπορους ευρωπαίους και Έλληνες.

Στα στενά σοκάκια στέκονται ακόμα και σήμερα σπίτια από το 19ο αιώνα κυρίως  με τονισμένα τα κλασσικά στοιχεία στην αρχιτεκτονική τους, δίνοντας μία εικόνα της πόλης πριν την καταστροφή.

Καθώς διασχίζουμε την παραλία του νέου «Και», θα ξεχωρίσουμε την Οικία  Καπετανάκη, ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο , που στεγάζει ξανά, μετά από 15 χρόνια το Ελληνικό Προξενείο, ενώ συνεχίζοντας προς τη Μπέλα Βίστα , θα περάσουμε μπροστά από το κλασσικού ρυθμού κτήριο της Εθνικής Τράπεζας και  το παλιό τελωνείο ( έργο του Άιφελ).

Κατόπιν, επίσκεψη στην αρχαία αγορά της Σμύρνης και περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο,  όπου ανακαλύφθηκε πρόσφατα η πλουσιότερη συλλογή ελληνικών τοιχογραφιών στον κόσμο με  σκηνές από την καθημερινή ζωή της Ρωμαϊκής περιόδου.

Επόμενος σταθμός μας είναι ο Άγιος  Βουκόλος, η μοναδική ορθόδοξη εκκλησία που σώθηκε από την Καταστροφή του 1922, αφιερωμένη στον πρώτο επίσκοπο Σμύρνης Βουκόλο.

Ο ναός έχει αποκατασταθεί πρόσφατα και μαρτυρεί με την παρουσία του τις όμορφες αλλά και τις τραγικές στιγμές του ελληνισμού της Σμύρνης.

Στη συνέχεια τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 4*στο κέντρο της πόλης .

To απόγευμα είναι ελεύθερο για να επισκεφθείτε το πολύβουο παζάρι της Σμύρνης, το Κεμέραλτί, όπου βρίσκεται η παλιά Οθωμανική γειτονιά της πόλης με δαιδαλώδη σοκάκια, παλιά οθωμανικά σπίτια και ένα αναστηλωμένο χάνι από το 18ο αιώνα.

Αξίζει επίσης να περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια του Alsancak και να πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας σε ένα από τα πολλά καφέ και εστιατόρια που βρίσκονται στην παραλία της Σμύρνης ( μία όμορφη ζώνη περιπάτου που εκτείνεται από το   Alsancak έως το παλιό τελωνείο που σήμερα έχει μετατραπεί σε σύγχρονο εμπορικό κέντρο - Konak Pier).  Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

      2η ΗΜΕΡΑ:  Πέργαμος -Αϊβαλί

       Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, αναχώρηση για την Πέργαμο, όπου θα φθάσουμε μετά από 1 ½ ώρα περίπου.

Πρώτος μας σταθμός είναι η διάσημη Κόκκινη Βασιλική ή Σεραπειό, που από αιγυπτιακός  ναός  του 2ο αι. π.Χ. μετατράπηκε σε εκκλησία του Αγίου Αντύπα τον 4ο αι. μ.Χ., καθώς υπήρξε τόπος μαρτυρίου πολλών Χριστιανών, που αρνούνταν να προσκυνήσουν τον Αυτοκράτορα ως θεό.

Αργότερα αφιερώθηκε τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, καθώς η Πέργαμος ήταν μία από τις 7 εκκλησίες της Αποκάλυψης.  Επόμενός μας σταθμός είναι το Ασκληπιείο της  Περγάμου, ένα από τα πρώτα θεραπευτικά συγκροτήματα  της αρχαιότητας, αφιερωμένα στο Θεό της Υγείας τον, Ασκληπιό. Το Ασκληπιείο της Περγάμου ήταν ονομαστό σε όλη την Ανατολή, ενώ γνώρισε μεγάλη δόξα κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

Μάλιστα, για κάποιο διάστημα επικεφαλής του ήταν ο μεγαλύτερος γιατρός της Ρωμαϊκής εποχής, ο Γαληνός.

Κατά την περιήγησή μας θα δούμε την Ιερά Οδό, τα Προπύλαια, τα θεραπευτήρια, το Ναό του Ασκληπιού και το αρχαίο Θέατρο.

Στη συνέχεια, αναχώρηση για το Αϊβαλί. Ελεύθερος χρόνος για γεύμα και περιήγηση στην παλιά πόλη, που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα της με τις μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και τα πλούσια αρχοντικά και τις επαύλεις, που αν και σε κατάσταση παρακμής, θυμίζουν τις ημέρες ακμής του μικρασιατικού ελληνισμού.

Επίσκεψη στις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές από τις εκκλησίες, που μετατράπηκαν σε τζαμιά μετά το 1923. 

Ξεκινώντας από το κτίριο, που πριν το 1922 στέγαζε το ελληνικό νοσοκομείο, φθάνουμε στ       ον ιστορικό Ναό της Παναγίας των Ορφανών, ενώ συνεχίζοντας προς την πάνω γειτονιά, συναντούμε τα ερείπια του Ναού της Αγίας Τριάδος, απέναντι από τον οποίο βρίσκεται και το σπίτι του Ηλία Βενέζη.

Επόμενος μας σταθμός είναι ο εντυπωσιακός και μεγαλοπρεπής Ναός που ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο το Χιοπολίτη, τον Πυτιανό Άγιο και σήμερα λειτουργεί ως τζαμί, διατηρώντας όμως όλα τα κλασσικά στοιχεία του 19ου αιώνα στη διακόσμηση του.

Κατόπιν, συνεχίζουμε την περιήγησή μας στα στενά σοκάκια , συναντώντας το σπίτι στο οποίο έζησε ο Φώτης Κόντογλου, ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης και αγιογράφος, καθώς επίσης και το Ναό του Αγίου Ιωάννη, που δεσπόζει στο κέντρο του Αϊβαλιού ( σήμερα τζαμί), το ένα από τα δύο καμπαναριά του οποίου διατηρήθηκε ενώ το άλλο έχει μετατραπεί σε μιναρέ.

Αξίζει να συνεχίσετε λίγο ακόμα στα ανηφορικά σοκάκια, που οδηγούν στην πιο παλιά γειτονιά του Αϊβαλιού με τα παραδοσιακά σπίτια  που διατηρούν την αυθεντική αρχιτεκτονική με τα ανατολίτικα χαγιάτια και τα νεοκλασσικά στοιχεία και να επισκεφθείτε τον πρόσφατα ανακαινισμένο και περίλαμπρο Ναό του Ταξιάρχη, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.  Κατόπιν, αναχώρηση για το Μοσχονήσι, όπου θα επισκεφθούμε τον Καθεδρικό Ναό των Ταξιαρχών, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο μετά την προσφρατη αναπαλίωση.

Ελεύθερο χρόνος για μία βόλτα στην παλιά πόλη με τα καλοδιατηρημένα ελληνικά σπίτια. Επιστροφή το απόγευμα στη Σμύρνη. 

Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

    3η ΗΜΕΡΑ :Έφεσος – Κουσάντασι

 

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, αναχώρηση για την Έφεσο, η οποία για περισσότερα από 1.000 χρόνια, ήταν μία από τις μεγαλουπόλεις του αρχαίου κόσμου και μία από τις επτά εκκλησίες της Αποκάλυψης . Πρόκειται για τον πλέον καλοδιατηρημένο και πολυσύχναστο αρχαιολογικό χώρο της Τουρκίας.  Περιήγηση στην αρχαία πόλη, που η ίδρυσή της ανάγεται στο 10ο αιώνα π. Χ. ως ιωνική αποικία.

Τα κυριότερα μνημεία όμως, που σώζονται σήμερα, αναφέρονται στην ελληνιστική, τη ρωμαϊκή και την πρωτοχριστιανική περίοδο. 

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το Βουλευτήριο, ο Ναός του Αδριανού, ο Ναός του Διομητιανού, η οδός Κουρήτων, η βιβλιοθήκη του Κέλσου, τα Λουτρά, οι Αγορές και το Θέατρο, ένα από τα μεγαλύτερα του αρχαίου Κόσμου ( 24.000 θεατές).

Στη συνέχεια , περνώντας με το λεωφορείο από το σημείο που βρίσκονται τα απομεινάρια του Ναού της Αρτέμιδος, ενός από τα επτά θαύματα του Κόσμου,  φθάνουμε στο Σελτσούκ ( Παλαιά Έφεσος). Εδώ θα επισκεφθούμε τη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος αποτραβήχτηκε στην κορυφή του κάστρου και έζησε εκεί, όπου και συνέγραψε το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο.

Ο λόφος αυτός αποτέλεσε από νωρίς σημαντικό προσκύνημα, ως τόπος κοίμησης και ταφής του αγαπημένου Μαθητή του Χριστού.

Αρχικά, κτίστηκε εκεί μία εκκλησία από το Μεγάλο Κωσταντίνο, την οποία αντικατέστησε ο Ιουστινιανός τον 6ο αιώνα με μεγαλοπρεπή Βασιλική, ερείπια της οποίας σώζονται ακόμα και σήμερα.

Κατόπιν, αναχώρηση για το κοσμοπολίτικο Κουσάντασι. Ελεύθερος χρόνος και το απόγευμα αναχώρηση για το λιμάνι του Τσεσμέ, όπου θα φθάσουμε μετά από 2 ώρες περίπου. Επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση προς Χίο στις 19.00.

 

     Τιμή κατ΄άτομο:  155€

     Επιβάρυνση μονόκλινου: 40 €

     Παιδικό ( 7-12 χρονών): 105 € ( σε τρίκλινο δωμάτιο

     μαζί με τους γονείς)

 

         Τι σας προσφέρουμε:

  1. Εισιτήρια πλοίου Χίο –Τσεσμέ -Χίο.
  2. Πούλμαν καινούριο & κλιματιζόμενο για μετακινήσεις και εκδρομές σύμφωνα με το πρόγραμμα
  3. 2 διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένο ξενοδοχείο 4* στη Σμύρνη με πρωινό και δείπνο
  4. Τοπικό ελληνόφωνο ξεναγό

      

         Δεν περιλαμβάνονται:

  1. Εισιτήρια εισόδων σε χώρους επισκέψεων
  2. Μεσημεριανά γεύματα κατά τη διάρκεια των εκδρομών σε τοπικά εστιατόρια
  3. Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για την συμμετοχή στην εκδρομή απαιτείται έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα νέου τύπου.

Location

Αίτηση πληροφορίων

        CAPTCHA

          Σχόλια

          Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο