2-DAY EXCURSION ISMIR – EPHESUS – KUSANTASI ID: TOUR-TUR005

Description

Κάθε Σάββατο

1 η ΗΜΕΡΑ: Σμύρνη
Συγκέντρωση στο τελωνείο της Χίου στις 07.30 π.μ. Καταγραφή στις λίστες επιβατών ( check –in), έλεγχος ταξιδιωτικών εγγράφων και επιβίβαση στο Ε/Γ -Τ/Ρ «ΣΑΝ ΝΙΚΟΛΑΣ» με το οποίο θα αναχωρήσουμε προς Τσεσμέ στις 08.15. Άφιξη στο λιμάνι του Τσεσμέ μετά από 35 λεπτά και άμεση επιβίβαση σε πούλμαν.


Περνώντας από τα Αλάτσατα, ένα αμιγώς ελληνορθόδοξο χωριό πριν το 1922, που διατηρεί ακόμα και σήμερα την παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική και τα Βουρλά, μία επίσης σημαντική κοιτίδα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, άφιξη στη Σμύρνη μετά από περίπου 1 ώρα. Περιήγηση στις σημαντικότερες συνοικίες και αξιοθέατα. Ξεκινώντας από το Κοκαργιαλί, την Καραντίνα (Ενόπη) και το Καρατάσι, φθάνουμε στην πλατεία Κονάκ, όπου θα δούμε το Ρολόι –σύμβολο της πόλης και το Κυβερνητικό Μέγαρο με τα ιωνικά στοιχεία στην πρόσοψή του, όπου μαρτύρησε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος.

Κατόπιν, θα περάσουμε μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό του Κασαμπά ( 19ος αι.), το κλασσικού ρυθμού κτήριο του Ελληνικού Κεντρικού Παρθεναγωγείου και την άλλοτε ονομαζόμενη οδό Χατζηφράγκου στην περιοχή των νοσοκομείων. Συνεχίζουμε για τον Αγγλικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αϊδινίου στην περιοχή της Πούντας, με τα λιγοστά λεβαντίνικα σπίτια που διασώζονται ακόμα για να καταλήξουμε στην παραλία του νέου «Και», όπου θα ξεχωρίσουμε την οικία Καπετανάκη, ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο , που στεγάζει ξανά, μετά από χρόνια το Ελληνικό Προξενείο.

Στη συνέχεια, περίπατος στην πάλαι ποτέ συνοικία του Φραγκομαχαλά, τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη από όλες τις φράγκικες συνοικίες της  Ανατολής, που κατακλείσθηκε στο 2 ο μισό του 19 ου αιώνα από ελληνικούς και αρμένικους πληθυσμούς. Περιήγηση στα στενά σοκάκια, όπου στέκονται ακόμα και σήμερα χαρακτηριστικά δείγματα της αστικής σμυρναίικης κατοικίας με τονισμένα τα κλασσικά στοιχεία στην αρχιτεκτονική τους.

Ανάμεσα στις φράγκικες εκκλησίες και τα αρχοντικά, δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να συνθέσει μία εικόνα από την αίγλη και τον πολυεθνικό χαρακτήρα της πόλης πριν την καταστροφή. Στη συνέχεια επιβίβαση στο λεωφορείο και διασχίζοντας κάθετα τον παράλληλο προς την προκυμαία δρόμο ( το Παραλλέλι των Σμυρνιών), θα περάσουμε μπροστά από το κλασσικού ρυθμού κτήριο της Εθνικής Τράπεζα της Ελλάδας (υποκατάστημα του 1919) και το παλιό τελωνείο (έργο του Άιφελ).

Κατόπιν, ανηφορίζουμε από την πλατεία Κονάκ στους πρόποδες του όρους Πάγος και τους τούρκικους μαχαλάδες, διαδρομή που προσφέρει μία πανοραμική θέα της πόλης. Συνεχίζοντας προς το εσωτερικό , περνώντας από την αρχαία αγορά της Σμύρνης, φθάνουμε στον Άγιο Βουκόλο, τη μοναδική ορθόδοξη εκκλησία που σώθηκε από την Καταστροφή του 1922, αφιερωμένη στον πρώτο επίσκοπο Σμύρνης Βουκόλο.

Ο ναός έχει αποκατασταθεί πρόσφατα και μαρτυρεί με την παρουσία του τις όμορφες αλλά και τις τραγικές στιγμές του ελληνισμού της πόλης. Εδώ ενθρονίστηκε το 2016 ο νέος Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος.  Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 4* στο κέντρο της πόλης. To απόγευμα είναι ελεύθερο για να επισκεφθείτε το πολύβουο παζάρι της Σμύρνης, το Κεμέραλτί, όπου βρίσκεται η παλιά Οθωμανική γειτονιά της πόλης με δαιδαλώδη σοκάκια, παλιά οθωμανικά σπίτια και ένα αναστηλωμένο χάνι από το 18ο αιώνα.

Αξίζει επίσης να περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια του Alsancak και να πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας σε ένα από τα πολλά καφέ και εστιατόρια που βρίσκονται στην παραλία της Σμύρνης ( μία όμορφη ζώνη περιπάτου που εκτείνεται από το Alsancak έως το παλιό τελωνείο που σήμερα έχει μετατραπεί σε σύγχρονο εμπορικό κέντρο - Konak Pier). Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

2 η ΗΜΕΡΑ :Έφεσος – Κουσάντασι

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, αναχώρηση για την Έφεσο, η οποία για περισσότερα από 1.000 χρόνια ήταν μία από τις μεγαλουπόλεις του αρχαίου κόσμου και μία από τις επτά εκκλησίες της Αποκάλυψης. Πρόκειται για τον πλέον καλοδιατηρημένο και πολυσύχναστο αρχαιολογικό χώρο της Τουρκίας.


Περιήγηση στην αρχαία πόλη, που η ίδρυσή της ανάγεται στο 10 ο αιώνα π. Χ. ως ιωνική αποικία. Τα κυριότερα μνημεία όμως, που σώζονται σήμερα,
αναφέρονται στην ελληνιστική, τη ρωμαϊκή και την πρωτοχριστιανική περίοδο. 


Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το Βουλευτήριο, ο Ναός του Αδριανού, ο Ναός του Διομητιανού, η οδός Κουρήτων, η βιβλιοθήκη του Κέλσου, τα Λουτρά, οι Αγορές και το Θέατρο, ένα από τα μεγαλύτερα του αρχαίου Κόσμου (24.000 θεατές). Στη συνέχεια , περνώντας με το λεωφορείο από το σημείο που βρίσκονται τα απομεινάρια του Ναού της Αρτέμιδος, ενός από τα επτά θαύματα του Κόσμου, φθάνουμε στο Σελτσούκ (Παλαιά Έφεσος).

Εδώ θα επισκεφθούμε τη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος αποτραβήχτηκε στην κορυφή του κάστρου και έζησε εκεί, όπου και συνέγραψε το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο. Ο λόφος αυτός αποτέλεσε από νωρίς σημαντικό προσκύνημα, ως τόπος κοίμησης και ταφής του αγαπημένου Μαθητή του Χριστού. Αρχικά, κτίστηκε εκεί μία εκκλησία από το Μεγάλο Κωνσταντίνο, την οποία αντικατέστησε ο Ιουστινιανός τον 6 ο αιώνα με μεγαλοπρεπή Βασιλική, ερείπια της οποίας σώζονται ακόμα και σήμερα. Κατόπιν, αναχώρηση για το κοσμοπολίτικο Κουσάντασι. Ελεύθερος χρόνος και το απόγευμα αναχώρηση για το λιμάνι του Τσεσμέ, όπου θα φθάσουμε μετά από 2 ώρες περίπου. Επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση προς Χίο στις 19.00.


Τιμή κατ΄ άτομο: 115 €
Επιβάρυνση μονόκλινου: 20 €
Παιδικό ( 7-12 χρονών): 70 € ( σε τρίκλινο δωμάτιο μαζί με τους γονείς)
Στην τιμή περιλαμβάνονται:
1. Εισιτήρια πλοίου Χίο –Τσεσμέ –Χίο
2. Πούλμαν καινούριο & κλιματιζόμενο για μετακινήσεις και εκδρομές σύμφωνα με το πρόγραμμα
3. 1 διανυκτέρευση σε επιλεγμένο ξενοδοχείο 4* στη Σμύρνη με πρωινό και δείπνο (σε μπουφέ)
4. Τοπικός ελληνόφωνος ξεναγός

Δεν περιλαμβάνονται:
1. Εισιτήρια εισόδων σε χώρους επισκέψεων
2. Λιμενικός φόρος 12 € κάτ΄ άτομο που καταβάλλεται στο τελωνείο του Τσεσμέ στην επιστροφή σας.
3. Μεσημεριανά γεύματα κατά τη διάρκεια των εκδρομών σε τοπικά εστιατόρια
4. Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα
* Η εκδρομή στην Τουρκία μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαβατήρια με ελάχιστη ισχύ 3 μηνών ή αστυνομικές ταυτότητες με σε καλή κατάσταση ( προτείνεται όχι εκδοθείσες πριν το 2008 χωρίς να είναι απόλυτο)

Enquiry

    CAPTCHA

     Comments

     There is no comment.