ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ID: TOUR-CH001

Περιγραφή

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ

Περιήγηση σε μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Χώρας( όπως λέγεται στα περισσότερα νησιά η πρωτεύουσα) και των περιχώρων της.

Η ημέρα μας ξεκινάει από τον Κάμπο της Χίου, μία ειδυλλιακή περιοχή, μοναδική στο Αιγαίο, κατάφυτη από περιβόλια με εσπεριδοειδή. Στον Κάμπο θα πάρετε μία ιδέα από το ένδοξο παρελθόν του νησιού , που περιγράφουν οι ξένοι περιηγητές του 16ου και 17ου αιώνα.

Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε τα κτίσματα των γενουατών αρχόντων, βυζαντινών τιτλούχων και ντόπιων πλουσίων εμπόρων στην περίοδο περίπου 5 αιώνων έως το 1822. Ανάμεσα στα περιβόλια με τα μυρωδάτα εσπεριδοειδή, ξεπροβάλουν μεγαλοπρεπείς κατοικίες με ψηλούς τοίχους –από την τοπική  θυμιανιούσικη κόκκινη πέτρα , βοτσαλωτές αυλές και μαγγανοπήγαδα. Στην περιοχή υπάρχουν 38 βυζαντινές εκκλησίες και 64 αρχοντικά που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα από το υπουργείο πολιτισμού.

Επίσκεψη στο Μουσείο Citrus,  που με φόντο μια γνήσια χιώτικη ιστορία συστηματικής καλλιέργειας και εμπορίου από τον 14ο αιώνα, στοχεύει να δώσει ζωντανό άρωμα μνήμης από προϊόντα που παράγονται στην καρδιά του Κάμπου της Χίου. 

Στον χώρο του Citrus σε ένα μοναδικό αρχοντικό του 1742, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για την ακμή της περιοχής χάρη στα μοναδικά της εσπεριδοειδή, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί μέσω της περιήγησής του και στο κτήμα, να βιώσει το συναρπαστικό παρελθόν αλλά και το δημιουργικό παρόν και μέλλον των εσπεριδοειδών του Κάμπου.

Επόμενος μας σταθμός είναι το Κάστρο, χτισμένο δίπλα στο λιμάνι, που εξακολουθεί να κατοικείται και να αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης ακόμα και σήμερα. Χρονολογείται από το 10ο αιώνα,  ενώ στη συνέχεια με σημαντικές παρεμβάσεις από τους Γενουάτες και τους Τούρκους  διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μεσαιωνική, αλλά και αργότερα στη νεότερη ιστορία του νησιού.

Κατά την περιήγηση μας στα γραφικά στενά σοκάκια, μπορούμε να επισκεφθούμε το αναπαλαιωμένο Παλατάκι Ιουστινιάνι, διοικητικό μέγαρο των Γενουατών, που σήμερα στεγάζει Μουσείο με θησαυρούς από Βυζαντινές εκκλησίες, παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά και βυζαντινές τοιχογραφίες. Στη συνέχεια, προσκύνημα στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος αρχικά βυζαντινός, μετατράπηκε αργότερα σε Ρωμαιοκαθολικό και αυτός με τη σειρά του σε μουσουλμανικό τέμενος.

Σήμερα, φυλάσσονται εδώ αξιόλογα κειμήλια όπως ιερά σκεύη, καλύμματα, ιερές εικόνες και βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία μεταφέρθηκαν από  μικρασιάτες πρόσφυγες, τόσο στο διωγμό του 1914 όσο και στη Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Συνεχίζοντας τον κεντρικό δρόμο, φθάνουμε στα Οθωμανικά λουτρά ( 1.700 μ.Χ) με τους σφαιρικούς θόλους, που αναπαλαιώθηκαν πρόσφατα. Κατόπιν, επιστροφή στην κεντρική πλατεία του κάστρου και ελεύθερος χρόνος για καφέ σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία.

Στη συνέχεια, περπατώντας τον ιστορικό εμπορικό δρόμο της Χίου, την Απλωταριά, φθάνουμε στη Βιβλιοθήκη Κοραή, μία από τις μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες στην Ελλάδα. Εδώ  φιλοξενείται  και το Εθνικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη, με μία εξαιρετική αντιπροσωπευτική συλλογή από τοπικές ενδυμασίες και πολλά κεντήματα, υφαντά, τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτα σκεύη και εργαλεία, καθώς επίσης  και ιστορικούς πίνακες από την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας Αργέντη.

Κατόπιν, επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση για το Βροντάδο, ένα αγαπημένο προορισμό αναψυχής των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών. Εδώ, θα επισκεφθούμε  τη Δασκαλόπετρα, όπου σε ένα ύψωμα με θέα τη θάλασσα  βρίσκεται  ένας μεγάλος πέτρινος όγκος, τον οποίο άλλοι συνέδεσαν με τον Όμηρο, και άλλοι με βωμό ειδωλολατρικού θεού, καθώς οι αρχαιολόγοι αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά ενός μονολιθικού αγάλματος -ναΐσκου της θεάς Κυβέλης που λατρευόταν ως Μεγάλη Μητέρα στην αρχαία Χίο. Σύμφωνα με την τοπική  παράδοση όμως είναι ο τόπος, όπου ο Όμηρος δίδασκε τα αθάνατα Έπη του , δίνοντας έτσι το όνομα Δασκαλόπετρα" ή "Πέτρα του Ομήρου στη γύρω περιοχή.

Επιστροφή στην πόλη της Χίου

Διάρκεια:  4 -4 ½ ώρες

Location

Αίτηση πληροφορίων

        CAPTCHA

          Σχόλια

          Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο